Składniki na biszkopt:5 jajek
7 łyżek mąki krupczatki
5 łyżek cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka oleju
Składniki na masę:
2 szkl. mleka
1 żółtko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki przennej
5 łyżek cukru
1 margaryna
Ponadto:
2 galaretki brzoskwiniowe
brzoskwinie z puszki
2 opakowania delicji brzoskwiniowych
Wykonanie:
Białka ubijamy na puszysto, dodajemy cukier i żółtka, olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy. Wylewamy ciasto i pieczemy w 180st. przez ok 25 min. Półtorej szklanki mleka zagotowujemy razem z cukrem, w pozostałym mleku rozprowadzamy żółtko z mąkami. Gdy mleko się zagotuje wlewamy mieszankę i gotujemy ciągle mieszając aż do momentu powstania budyniu. Budyń studzimy, gdy wystygnie ucieramy z margaryna do powstania puszystej masy. Biszkopt po upieczeniu i wystygnięciu smarujemy połowa masy na masę wykładamy delicje, smarujemy resztą masy, układamy odsączone delicje, i zalewamy tężejącą galaretką. SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz