25 dkg małych biszkoptów
marmolada do składania biszkoptów
skł. na ciasto:
1 marg. bielska
1 1/2 szkl, cukru pudru
2 czubate łyżki kakao
1 cukier waniliowy
3 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 1/2 szkl. maki tortowej
6 jaj (5 żółtek, 1 całe jajko)i 3 białka z kremu
Krem:
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
3 łyżki maki
3 żółtka ( białka do ciasta)
7 łyżek cukru kryształu
2 szkl. mleka
1 kostka masła
Polewa:
0,5 kostki margaryny
5 łyżek cukru pudru
2 pełne łyżki kakao
5 łyżek kwaśnej śmietany
1i 1/2 łyżki żelatyny
Dekoracja:
lukier i koraliki
Wykonanie:
Ciasto:
marg, i cukry roztopić na małym ogniu , dodać 5 żółtek , 1 całe jajko dalej podgrzewać następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do piecz, i kakao . na końcu zdjąć z ognia i dodać pianę ubitą z 8 białek pozostałych z wcześniej dodanych 5 żółtek i 3 białka pozostałe z kremu. gotowym ciastem zalać biszkopty połączone ze sobą marmoladą .Ciasto włożyć do piekarnika na 40 min w temp ok 180 stopni. Gdy się upiecze odstawić do wystygnięcia ,
Krem:
szkl, mleka zagotować z cukrem druga szkl. wymieszać z budyniem , żółtkami i mąką dodać do gotującego mleka i pozostawić na małym ogniu do zgęstnienia cały czas mieszając .Gdy gotowy schłodzić. Masło utrzeć , dodać zimny krem . Wyłożyć na placek
Polewa:
rozpuścić skł,( oprócz żelatyny) . Gdy się podgrzeją dodać żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach wody . wystudzoną polewę wyłożyć na placek.
Polecam to ciasto np. do popołudniowej kawy gdyż jest tanie, proste w wykonaniu i smaczne. To ciasto jest jednym z ciast które piekłam na chrzest mojego synka, reszta przepisów w najbliższym czasie na pewno się pojawi. SMACZNEGO!
Świetny przepis! Spróbuję upiec to ciasto na niedzielę i mam nadzieję, że mi wyjdzie!
OdpowiedzUsuń