czwartek, 6 marca 2014

Usta teściowej

Składniki:
    25 dkg małych biszkoptów
    marmolada do składania biszkoptów

    skł. na ciasto:
    1 marg. bielska
    1 1/2 szkl, cukru pudru
    2 czubate łyżki kakao
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 1/2 szkl. maki tortowej
    6 jaj (5 żółtek, 1 całe jajko)i 3 białka z kremu
             
    Krem:
    1 budyń śmietankowy lub waniliowy
    3 łyżki maki
    3 żółtka ( białka do ciasta)
    7 łyżek cukru kryształu
    2 szkl. mleka
    1 kostka masła

    Polewa:
    0,5 kostki margaryny
    5 łyżek cukru pudru
    2 pełne łyżki kakao
    5 łyżek kwaśnej śmietany
    1i 1/2 łyżki żelatyny

    Dekoracja:
    lukier i koraliki

Wykonanie:
       Ciasto:
 marg, i cukry roztopić na małym ogniu , dodać 5 żółtek , 1 całe jajko dalej podgrzewać następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do piecz, i kakao . na końcu zdjąć z ognia i dodać pianę ubitą z 8 białek pozostałych z wcześniej dodanych 5 żółtek i 3 białka pozostałe z kremu. gotowym ciastem zalać biszkopty połączone ze sobą marmoladą .Ciasto włożyć do piekarnika na 40 min w temp ok 180 stopni. Gdy się upiecze odstawić do wystygnięcia ,

    Krem:
 szkl, mleka zagotować z cukrem druga szkl. wymieszać z budyniem , żółtkami i mąką dodać do gotującego mleka i pozostawić na małym ogniu do zgęstnienia cały czas mieszając .Gdy gotowy schłodzić. Masło utrzeć , dodać zimny krem . Wyłożyć na placek

    Polewa:
 rozpuścić skł,( oprócz żelatyny) . Gdy się podgrzeją dodać żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach wody . wystudzoną polewę wyłożyć na placek.

Polecam to ciasto np. do popołudniowej kawy gdyż jest tanie, proste w wykonaniu i smaczne. To ciasto jest jednym z ciast które piekłam na chrzest mojego synka, reszta przepisów w najbliższym czasie na pewno się pojawi. SMACZNEGO!



  









1 komentarz:

  1. Świetny przepis! Spróbuję upiec to ciasto na niedzielę i mam nadzieję, że mi wyjdzie!

    OdpowiedzUsuń