Składniki:9 dużych jajek
2 jajka surowe
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
pieprz
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane i obrane jajka drobno siekamy, dodajemy do nich dwa surowe jajka, 2 łyżki bułki tartej, szczypiorek, przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Z masy formujemy niewielkie kotleciki. Obtaczamy je dokładnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Sos beszamelowo-musztardowy:
Składniki:
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
1 szkl. mleka
2-3 łyżki musztardy
sól
Wykonanie:
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i krótko uprażyć. Następnie partiami wlewać mleko, cały czas mieszając, aby nie utworzyły się grudki-aż do momentu znacznego zagęszczenia się sosu. Następnie dodać musztardę, doprawić solą do smaku. Podawać na ciepło do jajecznych kotletów.
Był to własny pomysł na pyszny obiad według uznania można różne dodatki zrobić ja np. ugotowałam ryż który najpierw delikatnie podsmażyłam na patelni z odrobiną oleju-dzięki temu ryż był bardziej sypki oraz zrobiłam surówkę z kapusty pekińskiej. SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz