wtorek, 18 marca 2014

Ciasto architekta

Składniki na biszkopt jasny:
6 jajek
1 szklanki cukru
1 szklanki mąki
1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na biszkopt ciemny:
4 jajka
¾ szklanki cukru
½ szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
1 litr mleka
4 budynie waniliowe lub śmietankowe
1 łyżka kakao
2 kostki masła
cukier do smaku

Masa serowa:
50 dag serków homogenizowanych śmietankowych lub waniliowych
2 galaretki czerwone
3-4 banany
1 cytryna


Wykonanie:
  Upiec biszkopt jasny-grubszy Upiec biszkopt ciemny- cieńszy i po upieczeniu wyciąć w nim kieliszkiem kółeczka. Biszkopty piec w tem.180 st.C przez 25 min.
 Masa budyniowa: z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć ,dodając przestudzony budyń. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.  
 Masa serowa: galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody, gdy zacznie tężeć połączyć z serkiem homogenizowanym i wymieszać. Banany obrać pokroić w plastry o grubości biszkoptu ciemnego i skropić sokiem z cytryny.
  Przełożenie ciasta: biszkopt jasny- masa ciemna- biszkopt ciemny z kółeczkami-w każde kółko włożyć kawałek banana-masa serowa- wcisnąć w masę serową ciemne kółeczka-masa jasna-na wierzch polewa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz