6 jajek1 szklanki cukru
1 szklanki mąki
1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na biszkopt ciemny:
4 jajka
¾ szklanki cukru
½ szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
1 litr mleka
4 budynie waniliowe lub śmietankowe
1 łyżka kakao
2 kostki masła
cukier do smaku
Masa serowa:
50 dag serków homogenizowanych śmietankowych lub waniliowych
2 galaretki czerwone
3-4 banany
1 cytryna
Wykonanie:
Upiec biszkopt jasny-grubszy Upiec biszkopt ciemny- cieńszy i po upieczeniu wyciąć w nim kieliszkiem kółeczka. Biszkopty piec w tem.180 st.C przez 25 min.
Masa budyniowa: z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć ,dodając przestudzony budyń. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
Masa serowa: galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody, gdy zacznie tężeć połączyć z serkiem homogenizowanym i wymieszać. Banany obrać pokroić w plastry o grubości biszkoptu ciemnego i skropić sokiem z cytryny.
Przełożenie ciasta: biszkopt jasny- masa ciemna- biszkopt ciemny z kółeczkami-w każde kółko włożyć kawałek banana-masa serowa- wcisnąć w masę serową ciemne kółeczka-masa jasna-na wierzch polewa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz