czwartek, 27 marca 2014

Pizzerynki

Składniki:
Ciasto:
pół kg mąki
10dag margaryny
5dag drożdży
łyżeczka cukru
2 szczypty soli
2 duże jajka
szkl. mleka

Nadzienie:
50dag cebuli
laska kiełbasy zwyczajnej
20dag pieczarek
sól
pieprz
olej

Ponadto:
10dag sera żółtego


Wykonanie:
  Połowę mleka wymieszać z drożdżami, cukrem i 3-4 łyżkami mąki. Odstaw w ciepłe miejsce aby rozczyn wyrósł. Margarynę stop i ostudź. Gdy rozczyn wyrośnie dodaj mąkę, pozostałe mleko, sól i jajka, wyrabiaj ok. 15 minut wlewając margarynę, ciasto powinno samo odchodzić od ręki. Odstaw w ciepłe miejsce by podwoiło objętość. Cebule cienko pokrój i podsmaż na oleju. Pieczarki umyj, pokrój, kiełbasę pokrój. Ser zetrzyj na tarce. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj i wytnij duże koła. Nakładaj kolejno składniki według uznania, serem posyp pod koniec pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w ok. 180st.



   Jest to całkiem proste i smaczne danie które doskonale nadaje się na imprezę z przyjaciółmi. Polecam wszystkim. SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz