środa, 12 marca 2014

Pierogi ruskie

Składniki:
Farsz:
6 ziemniaków
25dag sera białego
cebula
masło
pieprz
sól

Ciasto:
4 szkl. mąki
1 1/2szkl. wody
pół szkl. oleju
sól
2 jajka


Wykonanie:
Farsz:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w skórce. Po ugotowaniu zdejmujemy skórkę i studzimy. Mielimy ser i ziemniaki, mieszamy razem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz dodajemy zeszklona na maśle cebulkę.

Ciasto:
Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy szczyptę soli. Wodę mieszamy z jajkami i olejem, zarabiamy ciasto nożem. Wyrabiamy ciasto, jeśli jest zbyt mokre dodajemy mąki. Wałkujemy ciasto i wykrawamy szklanką krążki, nakładamy farsz i sklejamy pierogi. Gotowe pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 3-5 minut. Ugotowane pierogi polewamy masłem ze zrumienioną cebulką.


 Pierogi są też pyszne podsmażone na smalcu z cebulką. Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz